Cascata delle Marmore

De Cascata delle Marmore (Waterval van Marmore) is een kunstmatige waterval in de buurt van Marmore bij Terni in Umbrië, Italië.

Cascata delle Marmore bezienswaardigheid

De waterval ligt aan het einde van de rivier Velino. Hij komt samen met meerdere watervallen met als linker nevenrivier die de Nera instroomt. Deze waterval, destijds met onder andere een unieke naam Cavo Curiano. Verder is de bouw begonnen in 271 voor Christus. Het was een opdracht van deze Romeinse consul Manius Curius Dentatus. Hierdoor werd het verloop van de Velino veranderd.

Cascata delle Marmore Italie

Deze waterval heeft een hoogte van 165 meter. Daarmee is het een van de hoogste watervallen met Italië. Maar ook de hoogste door mensen gerealiseerde waterval ter wereld. Bijzonder is het uitzichtpunt van de Balcone degli Innamorati (Balkon der Verliefden). Verder is de hij slechts bereikbaar via de 50 meter lange tunnel. Een ander uitzichtpunt is Specola. In 1781 in opdracht van paus Pius VI gerealiseerd. Daarnaast functioneert de waterval niet continu, maar wordt 2 of 3 keer per dag aangezet

Dutch NL English EN French FR German DE Italian IT